top of page

PROJECTEN

ROBOTICS  /

PLC CONTROL  /

SERVO & MOTION CONTROL  /

WORLDWIDE COMMISSIONING  /

technology support-nieuws
projecten technology support 1

01

technology support-project ABB

ABB IRB6700 INSTALLATIE VOLLEDIG VOLGENS PLANNING

Bij een grote leverancier in de verpakkingsindustrie hebben we gezamelijk een IRB6700 met servo tool en diverse SICK veiligheidsscanners in bedrijf genomen. De robot handelt met diverse producten, en stapelt deze op in kooien. Omdat de kooien een te grote maasbreedte hebben voor een veiligheidshek is er voor gekozen om met een safety plc in combinatie met 3 sick veiligheidsscanneers de omgeving te bewaken. Zodra een operator in het onveilige gebied komt maakt de FPLC een keuze: of de robot stopzetten, of de robot niet in het gebied toelaten en wachten totdat het gebied weer veilig is. 

De robot is geleverd door ABB, en we hebben zoveel mogelijk software gebruikt van een bestaande lijn. De FPLC is hierbij opnieuw geprogammeerd, in combinatie met SafeMove 1 van ABB voor de robot. De eindklant heeft voor de gehele installatie zorggedragen, en gezamenlijk hebben we de diverse functies van de robot en PLC geprogrammeerd, in bedrijf genomen, en getest. Door remote support mogelijk te maken zijn in de eerste weken na de inbedrijfname op afstand de kinderziektes opgelost, waardoor de inbedrijfname periode kort is gebleven. 

Iedereen blij : 
productiepersoneel, want ze hoeven niet meer handmatig te stapelen
eindklant : de kosten zijn binnen budget, de robot ging snel en probleemloos in bedrijf , en we hebben gebruik gemaakt van standaard, in het bedrijf bekende software
ik : super mooie klus, met een keigoeie samenwerking!

02

TECHNOLOGY SUPPORT-virtual commisioning

VIRTUAL COMMISSIONING VOORKOMT VEEL PROBLEMEN

In opdracht van een buitenlandse eindklant heb ik een 100% simulatie uitgevoerd door het gebruik van robotstudio. Alle programma’s gemaakt zijn getest en gecontroleerd op reachability, cyclustijd en parametrering in combinatie met een Siemens S71500 F PLC, en een siemens S7300.  

Vanuit de PLC zijn de normale proces opdrachten gestuurd, welke door de robots werden uitgevoerd. Het betreft een zware industriële omgeving, er zijn 3 IRB8700 gebruikt met een payload van 800kg, en 2 multimove IRB7600 robots welke synchroon bewegen. In robotstudio zijn alle bewegingen gecontroleerd met Virtual reality, waardoor we voor de inbedrijfname door de installatie zijn gelopen en alle positie qua bereikbaarheid goed konden bekijken.

 

Na de simulatie is de inbedrijfname gestart. Uiteraard zijn er proces parameters die getuned moesten worden, maar het technische gedeelte welke gesimuleerd kon worden had een groot tijdsvoordeel!

 

Uit deze case blijkt dat een goede simulatie veel problemen bij de inbedrijfname wegneemt. Veel problemen die werden gezien, zijn voorbereid, en wanneer nodig in de praktijk opgelost. Goede simulatie van een project is nog vrij complex , vanwege de 3D modellen, en de opzet van communicatie met externe apparatuur, maar het verkort de inbedrijfname op locatie 1:1.

03

technology support bv-ABB robotics

INTEGRATIE COMPLETE CEL VOOR DE FOODINDUSTRIE

Voor een nieuwe speler in de foodmarkt heb ik de eer gehad om een complete robot ABB IRB1200 Clean room variant  te leveren, inclusief gripper, lineaire geleiding met externe (7e) as, een Siemens S1200 veiligheid PLC met Sick Safety scanner en een RVS afvoerbaan. Alles is op locatie geplaatst en geïntegreerd in samenwerking met Beers Machine Techniek uit Obdam en uiteraard in nauw overleg met de eindklant. Alle componenten die zijn geleverd zijn food grade.

 

De robot zoekt en grijpt met een voor dit specifieke doel ontwikkelde grijper, een 3 tal cups. Deze cups worden geplaatst in een vorm, waarna de robot achtereenvolgens een lineaire geleiding aanstuurt om de cups te reinigen, te vullen, te sealen en van een datum/productiemerk te voorzien in een externe machine. Daarna plaatst de robot de gevulde cups op een afvoerbaan, waar ruimte is voor een aantal uur productie. De robot, in combinatie met de PLC, stuurt de externe machine aan, zodat deze op het juiste moment de verschillende functies uitvoert. Als extra functie is een wikkelaar gemaakt die met een Siemens Servo wordt aangestuurd en de folie keurig oprolt.

 

In het voortraject is de gehele machine gesimuleerd als digital twin, zodat in de zeer beperkte ruimte, de robot toch alles kan doen.

 

Deze machine is gebouwd als productiemachine met als doel om de medewerker die voorheen handmatig de cups in de vorm plaatste en de externe machine bediende zodanig te ontzien dat hij andere werkzaamheden kan uitvoeren. Tijdens en na de inbedrijfname hebben we diverse optimalisaties aan de installatie gemaakt, veel via Remote support, zodat de robot nog beter het werk kan overnemen!

04

TECHNOLOGYSUPPORT-ABB IRB6700

EFFICIËNTE SAMENWERKING TIJDENS ABB INSTALLATIE

In de mooie Achterhoek, bij een van de toonaangevende producenten van Maatwerkbladen is de robotlijn, bestaande uit een handling robot, een ABB IRB6700 op track, en een freesrobot, een ABB IRB6650-S compleet geüpdatet.

De installatie, geleverd in 2014, bestaat uit een PC applicatie, een Schneider PLC en de robot. De door de oorspronkelijke leverancier geleverde software was slecht te onderhouden, en er waren grote wijzigingen nodig in de software om het proces te kunnen versnellen en een betere grip te krijgen op de betrouwbaarheid van de gehele installatie. Dit was niet mogelijk in de oude situatie.

 

In 2020 is de beslissing genomen om de gehele installatie te voorzien van klant specifieke software, en zo ook in samenwerking gemaakt. Gezamenlijk met IC10, Noord Brabant Techniek en Technology Support  en andere toeleveranciers is de Schneider PLC is vervangen voor een Siemens, de robots uitgerust met profinet, en alle wensen van de eindklant zijn in kaart gebracht, en hierop is de PC applicatie gemaakt. Alle omliggende hardware is naar de laatste techniek gebracht, en dan zodanig dat dit de problemen uit het verleden niet meer voor kunnen komen.

TECHNOLOGYSUPPORT-RobotStudio

Voor de robot is een complete simulatie in RobotStudio gemaakt, en deze is voor de inbedrijfname getest. De ombouw is in korte tijd uitgevoerd. Dit is met alle partijen, waaronder natuurlijk ook de eindklant, die ons de ruimte heeft gegeven in een hele drukke periode, allemaal prima gelukt.  Binnen de gestelde tijd, is de lijn weer in productie gegaan, en alle problemen die nog naar voren zijn gekomen zijn remote opgelost. De handlingsrobot is qua cyclustijd met meerdere seconden per blad sneller geworden; de freesrobot doet het blad frezen met compensatie volgens de opgeven contour.

 

De software is zo gemaakt, dat er gemakkelijk uitbreidingen in de lijn kunnen komen, en dat we 100% onder houdbaarheid garanderen, zowel op robot gebied, als op PLC en PC gebied.

 

Dit was een prachtige klus om 2021 mee te beginnen, en hierbij moet vermeld worden dat de eindklant zodanig heeft meegewerkt, dat alle partijen de juiste informatie kregen op het moment dat het nodig was, en dat beslissingen en last-minute aanpassingen snel doorgevoerd konden worden.

bottom of page